Leta i den här bloggen

onsdag 13 januari 2010

"Garlica"

eller Vitlöken förgyller vår vardag här på Metro, trots besvärligheter ...

Men det finns andra "lökar" som också kan förgylla vår vardag ... nä, nu associerade du fel ... Jag menar INTE "lökarna" som sitter under Clavicula, nyckelbenen ...

Det finns andra lökar med lika goda "egenskaper" ...

De hälsosamma ämnena i lök är främst alliumföreningar, flavonoiden quercetin, saporiner och fibrer.

Alliumföreningarna har bland annat bakteriedödande och antibiotiska egenskaper.

Fibrer och kalium i lök balanserar blodtrycket.

Flavonoider och saponiner motverkar hjärt-kärlsjukdomar.

Löksopppa minskar risken för blodpropp.

Två till sju 80-gramsportioner lök i veckan skyddar mot cancer i tarmar, magsäck, bröst, äggstockar, prostata, munhåla och svalg.

Särskilt purjolök innehåller rikligt med C-vitamin.

Lök förstärker köttets smak och arom. Lite lök i maten ger en smakbrytning som gör att man inte behöver salta maten så mycket.

Men varför i hela fridens dagar skriver människan ett inlägg om lök? ....

Jo, för här är lika bloggtorrt som i Sahara ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar