.. vet du vad du stoppar i munnen?
Myter om mat - facit finns sist ... fusk polisanmäles
1. Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.
2. Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.
3. Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.
4. Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.
5. Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.
6. Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.
7. Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.
8. Finns det kräkmedel i Systembolagets sprit?
Rätt svar
1. Sant
2. Sant
3. Falskt
4. Sant
5. Falskt
6. Falskt
7. Falskt
8. Falskt
En tand som läggs i Coca Cola är upplöst efter ett dygn. Falskt: Efter tio dagar börjar den dock svartna.
Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel. Falskt: Det var vanligare förr. Numera ligger exempelvis halten transfett under 2 procent i margarin.
Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad. Falskt: Mörk choklad har högt innehåll av mineraler, men mängden kalorier skiljer sig inte nämnvärt.
Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna. Falskt: I de flesta fall är det råvaruproduktionen, exempelvis odlingen eller uppfödningen, som utgör den största andelen av produktens totala miljöpåverkan.
Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt. Falskt: Det gjordes för många år sedan, men upphörde successivt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar