Leta i den här bloggen

tisdag 13 april 2010

Myter om mat

.. vet du vad du stoppar i munnen?

Myter om mat - facit finns sist ... fusk polisanmäles

1. Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.

2. Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.

3. Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.

4. Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.

5. Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.

6. Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.

7. Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.

8. Finns det kräkmedel i Systembolagets sprit?

Rätt svar

1. Sant
2. Sant
3. Falskt
4. Sant
5. Falskt
6. Falskt
7. Falskt
8. Falskt

En tand som läggs i Coca Cola är upplöst efter ett dygn. Falskt: Efter tio dagar börjar den dock svartna.

Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel. Falskt: Det var vanligare förr. Numera ligger exempelvis halten transfett under 2 procent i margarin.

Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad. Falskt: Mörk choklad har högt innehåll av mineraler, men mängden kalorier skiljer sig inte nämnvärt.

Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna. Falskt: I de flesta fall är det råvaruproduktionen, exempelvis odlingen eller uppfödningen, som utgör den största andelen av produktens totala miljöpåverkan.

Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt. Falskt: Det gjordes för många år sedan, men upphörde successivt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar